Prima pagina Lista cu job-uri disponibile Revista TOP-ASSISTANTS Portofoliu Contact
Loialitatea, o calitate rara
p8230757_mic.jpg
Loialitatea, o calitate rara


Dupa ce a trecut prin diferite pozitii de office management in cadrul unor firme precum British American Tobacco, Euroest, Land O'Lakes si Medair Travel, Ruxandra Bucerzan a intrat in martie 1999 in echipa celor de la Halewood Romania. Opt ani si jumatate mai tarziu, Ruxandra face dovada faptului ca loialitatea n-a disparut din lumea corporatista.


 
~Interviu cu Ruxandra Bucerzan, P.A. to the Managing Director, Halewood Romania~    

- Lucrati de mai bine de 10 ani in domeniul office management-ului. Care sunt calitatile necesare pentru a putea ocupa o astfel de pozitie?

- Trebuie sa fii eficient, sa ai un simt practic dezvoltat. Trebuie sa fii foarte bine organizat. Sa stii intotdeauna foarte bine ce ai de facut si sa te adaptezi foarte repede conditiilor de lucru. In sfarsit, sa fii deschis, sa nu iti fie rusine sa iti notezi undeva sarcinile pe care le ai de indeplinit; i se poate intampla oricui sa uite, dar in aceasta pozitie se pot intampla mici tragedii care pot duce chiar si la pierderea postului. Sa nu ai retineri in a intreba atunci cand nu stii ceva. Jobul implica o serie de avantaje: esti foarte aproape de sef si prin natura postului ai deschidere catre toate departamentele. Ai satisfactie ca se tine cont de parerea ta, mai mult, nu sunt rare ocaziile cand trebuie sa iei chiar tu o decizie in locul sefului direct. Asta presupune ca ai obligatia de a fi permanent foarte bine informat atat in privinta evenimentelor de pe agenda de lucru a acestuia, cat si a modului sau de a lucra si de a lua decizii in general. Pe de alta parte, exista si dezavantaje, pot exista angajati care nici dupa 6 ani de munca sa nu-ti recunoasca aceasta autoritate. Sau care sa aiba retineri in a comunica deschis cu tine. Dar asta depinde foarte mult de modul cum se raporteaza seful la asistentul personal, de cum este prezentat acesta in colectiv. Daca seful insusi nu isi respecta asistentul, cum l-ar putea respecta subalternii?  

- Care ar fi, asadar, secretul longevitatii pe un post de asistent?

- Secretul longevitatii? Reprezinta o optiune personala in primul rand. La un moment dat se poate intampla sa vrei si altceva. Poti avea senzatia puternica de plafonare. Dar asta depinde si de management-ul companiei respective. Management-ul trebuie sa inteleaga ca ai la randul tau niste nevoi, ca nu poti face cafea la nesfarsit si atat. 

 

- La Halewood Romania lucrati de cat timp?
- De 8 ani si jumatate, ceea ce reprezinta un record de longevitate in cadrul Grupului. Colaborarea mea cu aceasta firma a inceput pe 19 martie 1999. Cu siguranta imi voi aduce aminte de acea zi inca multi ani de acum incolo... Prima functie se numea „secretar tehnic”, si imbina atributiile de translator, de personal asistent si de assistant manager pentru directorul general din acea perioada. Faptul ca am ramas atata timp la Halewood Romania se datoreaza management-ului in primul rand. Mai exact, directorului general, domnului Dan Muntean. Conteaza foarte mult seful direct, si cat de mult reuseste sa ramana apropiat fata de oameni, pentru ca fiecare firma creste in timp mai mult sau mai putin. Numarul angajatilor marindu-se – directorul cum sa se mai imparta? De aceea, loialitatea este indreptata aproape intotdeauna catre aceasta persoana care iti este sef. Spre exemplu, asa ca sa fiu un pic mai clara,  in situatii de amploare, in cazul companiilor mari, (nu-mi vine alt exemplu mai concret in minte in mometul acesta) in razboi, loialitatea fata de patrie se manifesta mai degraba fata de sergentul care iti da comenzi. Daca te raportezi la restul este prea vag parca... Desigur, loialitatea se indreapta si catre organizatie. Nu poti sa-i fii loial sefului, iar pe de alta parte sa nu te intereseze ce se intampla cu restul organizatiei.