Prima pagina Lista cu job-uri disponibile Revista TOP-ASSISTANTS Portofoliu Contact
Primul meu interviu
primul_interviu_poza.jpg

Primul meu interviu
 

Dragi cititori,
 

Din dorinta de a fi alaturi de voi pe parcursul “lungilor minute” ale unui interviu, dar si al timpului de pregatire dinainte, ne-am propus introducerea unei serii de articole dedicate acestui subiect. In randurile de mai jos vom trata cateva aspecte legate de imagine si atitudine.


Indiferent daca esti absolvent de liceu sau de facultate, daca esti student sau masterand, esti tanar si ai nevoie de un loc de munca. In mod normal primul pas pe care-l faci este sa postezi cv-ul pe un site de recrutare pe internet si sa astepti sa te sune angajatorul pentru a te invita la un interviu. Ai sau nu experienta in campul muncii, pentru a te angaja trebuie sa mergi la un prim interviu. Pentru acesti candidati care se prezinta la interviu, plini de emotie si in general nestiind cum sa se comporte la prima intalnire cu angajatorul sau cu recrutorul, exista cateva sfaturi pe care imi permit sa le dau din punct de vedere al recrutorului.

Un prim pas spre o comunicare eficienta in timpul interviului si pentru o impresie cat mai buna este acela de a renunta, tu - candidat, la emotie. Chiar daca este primul tau interviu si te gandesti “Oare ma angajeaza pe mine chiar daca nu am mai lucrat niciodata sau nu cunosc foarte bine limba straina solicitata?” este foarte important sa renunti la emotii, inca din momentul in care pleci spre interviu. Gandeste-te ca cel care te intervieveaza este si el om si la fel ca si tine si a trecut si el printr-un prim interviu. Este acolo pentru a gasi omul potrivit pentru acea pozitie si nu pentru a te judeca pe tine.

Indiferent de jobul pentru care te afli in fata intervievatorului, nu uita ca o tinuta corespunzatoare reprezinta prima impresie despre un candidat. Nu trebuie sa fii imbracat extrem de elegant dar nici ca atunci cand mergi la mall sau cu prietenii la film. Trebuie doar sa adopti o tinuta office, o fusta sau o camasa, pentru fete iar pentru baieti un pantalon si o camasa. Desi sunt vesnic la moda jeansii, incearca sa nu te imbraci cu ei atunci cand trebuie sa mergi la interviu, chiar daca in garderoba ta nu exista foarte multe haine. Tinuta este foarte importanta in cadrul unui interviu, spune multe despre tine, este oglinda personalitatii tale. Dar atentie! Daca aceasta tinuta office este constituita doar din haine necalcate si nu foarte curate, ea poate fi un indiciu pe care-l oferi intervievatorului despre tine – neglijenta cu propria persoana.
Hainele curate, calcate si culorile bine potrivite, pot salva din start un interviu sortit esecului. Atat pentru fete cat si pentru baieti este bine de retinut sa nu foloseasca in exces parfum. Personal, mi s-a intamplat sa ies de la interviul cu un candidat aproape lesinata din cauza parfumului utilizat in exces. Mare atentie si in cazul in care se uita inainte de a merge la interviu sa se folosesca apa si sapunul. Desi toate aceste aspecte sunt sigura ca le cunoasteti si voi, nu uitati niciodata regulile generale atunci cand va prezentati la o prima discutie.