Prima pagina Lista cu job-uri disponibile Revista TOP-ASSISTANTS Portofoliu Contact
Despre o jumatate de mit: DEZVOLTAREA CREATIVITATII
thinking_girl_mic.jpg Despre o jumatate de mit: DEZVOLTAREA CREATIVITATII 

Conform „Le Petit Larousse en couleurs”, editia 1995, creativitatea reprezinta „putere creatoare, capacitate de a imagina, de a inventa, de a crea”, unde prin „a crea” se intelege „1. A face ca ceva sa existe, a extrage din neant. 2. A realiza, a concepe (o opera de arta); a inventa. A crea un model de rochie. 3. A fonda, a pune bazele. A fonda o intreprindere, a crea locuri de munca. 4. A interpreta, a pune in scena pentru prima data (un cantec, un rol, o piesa). 5. A fi agentul cauzal al ceva, a pune in pericol. A crea probleme cuiva”.

Daca luam in considerare aceasta larga definitie, fiecare dintre noi ne-am putea considera persoane creative, intr-un aspect sau altul al vietii noastre, fara a sta prea mult pe ganduri. Si chiar am fi.

Perceptia comuna asimileaza, insa, indisolubil conceptul de creativitate unor domenii precum publicitatea, marketingul si arta. Oricat de mult ne-am stradui, nu multi dintre noi ne putem lauda cu creativitate publicitara sau artistica, desi tocmai aceasta este premisa pe care se bazeaza un curent destul de rezistent de popularizare a unor asa-numite tehnici – aplicabile
cu succes oricui si in orice conditii – de dezvoltare a creativitatii. Printre acestea se numara sinectica, gandirea laterala a lui Edward de Bono, teoria rezolvarii inventive a problemelor (TRIZ) si algoritmul de rezolvare inventiva a problemelor (ARIZ).

Oferta autohtona de literatura „de specialitate” este una bogata: „Cum sa ne dezvoltam creativitatea” de Brigitte Bouillerce sI Emmanuel Carre, „Creativitatea, curs rapid” de Brian Clegg si Paul Birch, „Manual de creativitate” de Robert J. Sternberg, „Creativitatea – descatusarea fortelor interioare” (mai, sa fie!),  „Creativitatea, un ghid pentru viata” de Jeannie Kim, si, ultimul, dar cu siguranta nu si cel din urma  titlu, „Teste de creativitate” de Mihaela Dinca.