Prima pagina Lista cu job-uri disponibile Revista TOP-ASSISTANTS Portofoliu Contact
Cartea lunii - "Ghid de supravietuire la birou"
ghid_de_supravietuire_la_birou.jpg"Ghid de supravietuire la birou"

Sa presupunem ca tocmai v-ati gasit un nou loc de munca, iar angajatorul v-a avertizat de la bun inceput ca veti lucra intr-un “mediu cu ritm foarte alert”. Ar trebui sa stiti ca, de fapt, prin asta el vrea sa spuna: “Nu avem timp sa va instruim sau sa va explicam.


Iar daca noul sef va atrage atentia ca v-a oferit “o imensa ocazie de dezvoltare”, mesajul sau ascuns este: “N-o sa va clintiti de la birou si fundul o sa va ajunga de o tona.”. Acestea sunt doar doua exemple din incantatorul “Ghid de supravietuire la birou”, subintitulat “Cartea de capatai a angajatului de succes” si semnat de popularul scriitor american – de origine germana – Michael Flocker, caruia tot Editura Humanitas i-a publicat anul trecut “Cartea de capatai a hedonismului”.

 

Chiar daca in Romania “cultura cuburilor”, pe care autorul o zugraveste cu un umor nebun, nu este nici pe departe la fel de dezvoltata ca in SUA, avem si noi destule de invatat din acest volum. Stiati ca o organizatie oarecare, cum este compania pentru care lucrati sau visati sa lucrati, functioneaza dupa modelul unui stup de albine, ai carui locuitori (angajati) au ca unic scop in viata aducerea bunastarii reginei (seful)? Asa ca nu va faceti prea multe iluzii privind importanta rolului pe care il aveti in firma. Pentru a fi fericiti, amintiti-va mereu ca “slujba nu defineste viata – nu este decat o parte a ei”, iar “cele mai puternice arme pe care le aveti la dispozitie in lupta cea mare sunt perspectiva si aprecierea ironiei, in vreme ce va croiti drum in sus, pe scara, chicotind”. Si tocmai asta va invata cartea lui Michael Flocker: cum sa va adaptati la locul de munca si cum sa fiti promovati (adica sa ajungeti la borcanul cu miere) fara a va pierde niciodata zambetul de pe buze. Astfel, veti putea raspunde la fel ca scriitorul american la intrebarea “unde si cand ati fost cel mai fericit?”: aici si acum!

 De exemplu, autorul intocmeste o clasificare a sefilor (prieten, tipul “cutia Pandorei”, “scula pe bascula”, sportiv, tipul “mamica-suporter”, martir, sefgodia etc.) si a colegilor (lamaia acra, rivalul, victima, lingaul, manipulatorul etc.) si va invata cum sa faceti fata fiecareia dintre aceste categorii. Daca aveti de-a face cu o “sefgodie” (“o persoana cu adevarat odioasa, invariabil nesuferita si complet irecuperabila”), cea mai buna metoda de aparare este urmatoarea: “Plecati. Nu aveti de ce sa rabdati mizeria asta. Dar mai inainte faceti cateva insemnari si adunati dovezi despre fapte compromitatoare, asa incat la plecare sa merite sa zaboviti un pic pe la Directia de Resurse Umane”.