Prima pagina Lista cu job-uri disponibile Revista TOP-ASSISTANTS Portofoliu Contact
Barfa la birou
gossip.jpg Barfa la birou Cuvantul este cea mai puternica arma pe care noi, fiintele umane o detinem. Dar la fel ca o sabie cu doua taisuri, cuvantul uneori iti poate transforma in realitate un vis frumos si alteori poate distruge totul din jurul tau.


Barfa este o activitate care se imprastie peste tot in organizatie. La birou insa, barfa poate sa faca parte din reteaua de comunicare informala, fara a avea o semnificatie deosebita. In urma unor studii britanice recente, a reiesit ca barfim majoritatea timpului si ca un procent de 50% este reprezentat de barfa negativa. 

De ce barfim?
 

Barfim pentru ca ne ajuta sa stabilim, dezvoltam si mentinem relatiile cu alti membri din grupul/cercul social, sa rezolvam conflicte, sa construim retele de suport, sa castigam prieteni si sa influentam persoane. In experienta mea de lucru, atat ca asistenta, cat si ca traducator, am realizat ca barfa la birou are o parte pozitiva si una negativa. Asistentele sunt, de cele mai multe ori, motorul barfelor de birou. Pe de o parte, datorita accesului la informatie, iar pe de alta parte, datorita numarului mare de persoane cu care ele interactioneaza. 

Barfa are picioare lungi
 

Este clar ca barfa circula foarte repede, astfel incat putine persoane au timp sa-si acopere urechile. Unii cercetatori au catalogat barfa ca fiind un zgomot de fond, fara a avea o functie benefica. In acelasi timp, se spune ca acum barfa trebuie sa ocupe un loc central in orice studiu de interactiune a grupurilor.

Oamenii cred ca barfa este irezistibila prentru un motiv bine intemeiat, si anume acela ca barfa nu numai ca ajuta la clarificarea si intarirea regulilor care ii fac pe oameni sa lucreze bine impreuna, dar si ruleaza informatii despre comportamentul celorlalti, informatii ce nu pot fi introduse in raportul anual al companiei.

Sa detii informatii ca seful tau are o amanta, ca sora lui este alcoolica sau ca a facut abuz in serviciu sau trafic de influenta – acestea sunt informatii extrem de importante si, in cele mai multe cazuri, pot imbunatati comportamentul unei persoane.
 

Barfesc, deci exist!
 

Stim ca exista persoane care nu sunt deloc sociabile, care, daca ar participa la o sedinta de barfa, ar invata o gramada de lucruri pe care trebuie sa le stie si pe care nu le pot afla de nicaieri. Astfel de informatii pot fi cele de genul cat de multa incredere se poate avea intr-un coleg sau cat de mult se implica acesta si in alte activitati.

De la un anumit nivel, a nu participa la barfa poate fi nesanatos sau anormal.
 Persoanele care se supraestimeaza raspandesc barfa de buna calitate atunci cand se simt acceptati in grup si una de mai proasta calitate atunci cand se simt marginalizati. Insa barfa poate face pe cineva sa se simta mai bine prin comparatie cu altcineva sau poate fi pur si simplu o metoda de a relationa cu cineva cu care poate sa-si impartaseasca toate incertitudinile.